,

Oficialii caracaleni și slătineni au sărbătorit Unirea lui Alexandru Ioan Cuza

Oficialii caracaleni și slătineni au sărbătorit Unirea lui Alexandru Ioan Cuza
Oficialii caracaleni și slătineni au sărbătorit Unirea lui Alexandru Ioan Cuza. Caracalenii au avut prilejul să-l întâlnească pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza în iunie 1859 cu prilejul vizitei sale în Caracal.
A fost primit cu căldură și ospitalitate, fiind găzduit în casa Comăneanu, din aproprierea șipotului Encei.
“Acest eveniment a rămas în memoria orășenilor prin mărturia magistratului Ion Dacian”, a declarat viceprimarul municipiului Caracal Marina Samiee, cu ocazia celebrării zilei de 24 ianuarie.

Viceprimarul Marina Samiee, discurs despre însemnătatea Unirii lui Cuza

“Potrivit magistratului, domnitorul Cuza, invitat la masă în prezența notabilităților orașului, a observat la una din uși un sublocotenent pe nume Stănescu Ilie din Dioști(jud Romanați), pe care l-a întrebat de ce nu se așază pe unul din scaunele libere.
Sublocotenentul i-a răspuns, scuzându-se, că sunt numai oamenii de vază ai orașului. Atunci domnitorul l-a luat pe ofițer și l-a așezat pe unul din scaune alături de el. Ulterior acesta a ajuns în garda personală a lui Cuza.
Alexandru Ioan Cuza a mai vizitat orașul în vara anului 1861, trecând în revistă trupele din Oltenia, deoarece Poarta Otomană nu recunoștea Unirea, domnitorul dorind să se pregătească pentru o eventuală invazie otomană prin sudul Dunării, a mai spus viceprimarul Marina Samiee.
La 164 de ani de la Mica Unire, caracalenii au fost alături de întreaga țară, prețuind acest act istoric major care a pus bazele statului național român modern.

OFSD Caracal, prezent pe platoul administrativ de Mica Unire

Nici Organizatia de Femei a PSD Caracal nu a făcut rabat de la acest eveniment si luat parte la sărbătorirea Unirii Principatelor Romane, pe platoul din fața primăriei, eveniment organizat de Primăria Municipiului Caracal, începând cu ora 11.00.

FOTO: OFSD Caracal

După discursul oficialităților locale, un spectacol de muzica folclorica, a încălzit inimile participanților. Locuitorii orașului au fost fascinati, când pe platoul din fața primăriei si-a făcut apariția domnitorul Alexandru Ioan Cuza, intr-o caleasca boiereasca, trasa de patru cai frumoși. Momentul artistic oferit de cei doi tineri talentați, a făcut ca atmosfera sa fie una speciala și unică. La final, a avut loc tradiționala Hora a Unirii, la care au participat toți cei prezenți, inclusiv copiii, alaturi de oficialități.

Unirea lui Cuza, sărbătorită și de mai marii de la OLT

Nici oficialitățile județene nu s-au lăsat mai prejos și acestea au sărbătorit așa cum se cuvine Unirea lui Cuza.Oficialităţile au venit, pe rând, din instituţiile lor. Cei mari, din Consiliul Judeţean Olt (PSD), prefectul din Prefectură (PNL), iar reprezentanţii insituţiilor au fost probabil cei care nu s-au dus prin staţiuni, cum o fac şefii.

FOTO : PSD OLT
FOTO: PSD OLT

După un serviciu religios, oficiat de câţiva preoţi consemnaţi la datorie, au urmat discursurile cele citite. Prefectul a citit compunerea scrisă de cineva de prin guvern pentru premierul Nicolae Ciucă, plecat pe la Iaşi, unde a fost huiduit alături de bunul prieten, Marcel Ciolacu.
Momentul culminant al evenimentului a fost depunerea de coroane la picioarele impasibilului Cuza. Pe fondul muzical al famfarei de provincie, militarii din cele trei batalioane prezentente – infanterişti, pompieri şi jandarmi – au defilat cu onorul către dreapta.Finalul, unul apoteotic, a fost unul binevenit. Participanţii şi-au dat mâinile pentru a se încălzi. Şi a juca o horă , informează site-ul agendavirtuala

Despre mine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

About Author

Alex Lorel

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua veniam.

Categories