Unirea Principatelor Române va fi sărbătorită la Caracal. 164 de ani de la Unirea lui Alexandru Ioan Cuza

Unirea Principatelor Române sărbătorită la Caracal. Ca în fiecare an, pe Platoul Administrativ, la Caracal, la 24 ianuarie, se sărbătorește Unirea Principatelor Române.

Organizatorii evenimentului sunt: Primăria Caracal, Consiliul Local, Centrul Cultural Municipal “Radu Șerban” și Muzeul Romanațiului.

Anul acesta, 2023,  se împlinesc 164 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor în Moldova și în Țara Românească.

Unirea lui Cuza, sărbătorită la Caracal 

Unirea Principatelor Române sărbătorită la Caracal. Anunțul evenimentului a fost făcut deja pe pagina de facebook a Centrului Cultural Municipal “Radu Șerban” care vă invită să participați marți, 24 ianuarie, începând cu orele 11:00, pentru a marca împreună această dată importantă pentru poporul român.

Foto: facebook Centrul Cultural Municipal “Radu Serban”

“Vă așteptăm pe Platoul Administrativ Caracal începând cu ora 11:00 pentru a marca împreună această dată importantă din devenirea poporului nostru, prin evocarea Micii Uniri, întâmpinarea simbolică a domnitorului Al. I. Cuza și tradiționala Horă a Unirii. Să rămânem uniți, mai buni, mai drepți!”.

Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești.

Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească

Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări, a cunoscut o etapă decisivă, care s-a dovedit a fi ireversibilă, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

Procesul a început odată cu adoptarea Regulamentelor Organice între 1831-1832 în Muntenia și Moldova, care stipulau necesitatea unificării politice, urmate de acorduri vamale între 1833 și 1835 și lichidarea posturilor vamale între cele două țări începând cu 1 ianuarie 1848, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

Deznodământul războiului Crimeii a stăvilit pentru un timp ambițiile geopolitice ale imperiului rus la Dunărea de jos, fără a consolida efectiv imperiul Otoman de care depindeau principatele, ceea ce a creat un context favorabil realizării unirii.

Votul popular favorabil unirii în ambele țări, rezultat în urma unor Adunări ad-hoc în 1857 a dus la Convenția de la Paris din 1858, o înțelegere între Marile Puteri, prin care se accepta o uniune mai mult formală între cele două țări, cu guverne diferite și cu unele instituții comune.

În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică

La începutul anului 1859 liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei și Țării Românești, act care a adus cele două state într-o uniune personală.

În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică.

După înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată de succesorul său, principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constituția adoptată în acel an a denumit noul stat România.

Despre mine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *