Mihai Eminescu, omagiat la Caracal. Ziua Culturii Naționale sărbătorită de caracaleni

Ca în fiecare an, pe 15 ianuarie, Mihai Eminescu este omagiat la Caracal de către reprezentanții locali ai urbei, cât și de întreaga suflare culturală romanațeană cei are în frunte pe membrii marcanți ai Centrului Municipal “Radu Șerban”.

Cu mic, cu mare, caracalenii vin la statuia poetului nepereche pentru a aprinde o lumânare, dar și a depune câte o floare la bustul luceafurului poeziei românești.

Caracalenii vin la bustul lui Mihai Eminescu din Parcul “C-tin Poroineanu” de Ziua Culturii Naționale 

“La început de an ne îndreptăm gândul către poetul devenit mit în cultura noastră – 𝐌𝐢𝐡𝐚𝐢 𝐄𝐦𝐢𝐧𝐞𝐬𝐜𝐮 și către suflarea artistică românească sărbătorită concomitent de 𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐢𝐢 𝐍𝐚ț𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞 stabilită prin Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010.
– 16 ianuarie 2023, ora 11:00 – reflectăm împreună asupra condiției de “Geniu pustiu” printr-un moment artistic la bustul poetului din Parcul “Constantin Poroineanu”;
– 16 ianuarie 2023, ora 17:00 – spectacol literar-muzical pornind de la creația eminesciană, pe scena Teatrului Național Caracal” este mesajul pe pagina de facebook a Centrului Municipal “Radu Serban” din Caracal.

FOTO: facebook Centrul Municipal “Radu Serban” Caracal

Convorbiri literare a societății Junimea, este revista de debut a lui Mihai Eminescu 

Mihai Eminescu (născut Mihail Eminovici; n. 15 ianuarie 1850,Botoșani, Moldova – d. 15 iunie 1889. A fost un poet, prozator și jurnalist român, considerat, în general, ca fiind cea mai cunoscută și influentă personalitate din literatura română. A publicat un singur volum antum, Poesii, compus din poemele publicate de-a lungul vieții în revista Convorbiri literare a societății Junimea, din care Eminescu făcea parte.

Printre operele notabile se numără Luceafărul, Odă (în metru antic) și cele cinci Scrisori (I, II, III, IV și V).

Făcând parte din curentul romantic târziu, poezia sa conține noțiuni din metafizică, mitologie, filosofie și istorie, pe când proza sa conține și elemente sociologice.

La numai 19 ani Mihai Eminescu a început să studieze la Viena 

Temele recurente din opera sa sunt natura, temă tipică romantismului, care în cazul lui Eminescu este privită prin prisma folclorului autohton, dragostea, uneori violentă, alteori intimă sau neîmpărtășită, nașterea, moartea, cosmosul și condiția geniului.

S-a născut la Botoșani și a copilărit la Ipotești, mutându-se în adolescență la Cernăuți pentru a urma cursurile gimnaziale unde, la vârsta de 16 ani, a publicat primul poem, De-aș avea.

La vârsta de 19 ani a început studiul filozofiei la Universitatea din Viena, unde a întâlnit scrierile unor autori care îi vor influența puternic opera, precum Platon, Spinoza, Leibniz, Kant, Rousseau și Schopenhauer, dar și filozofia orientală prin opere precum Ramayana, Mahābhārata și Vedele. Tot în această perioadă începe să publice în revista Convorbiri literare.

Mihai Eminescu, student la Berlin, la 22 de ani 

La 22 de ani a plecat la Berlin pentru a-și continua studiile.Eminescu a revenit în țară la 24 de ani, stabilindu-se inițial la Iași.

Activitatea jurnalistică a lui Mihai Eminescu s-a desfășurat între anii 1875 și 1877, la Curierul de Iași, iar din 1877 la Timpul, oficiosul Partidului Conservator, față de care Eminescu era apropiat ideologic.

Mihai Eminescu un vehement oponent al liberalismului burghez

Articolele de gazetă urmau linia filozofică adoptată de autor, conservatoare, dar nu reacționară, acesta fiind un susținător al orânduirii sociale din naștere, al naționalismului xenofob, antisemit și belicos și un oponent al liberalismului burghez.

Viziunea sa era relativ comună autorilor naționaliști europeni ai vremii.

 

 

Despre mine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *