Ziua Olteniei, prilej de mândrie oltenească. Oltenia, tezaur cultural!
Ca în fiecare an, pe 21 martie, se sărbătoreşte Ziua Olteniei, zi cu o în semnătate aparte pentru orice oltean. În Oltenia, tradițiile sunt vii și bogate, reflectând o istorie îndelungată și o cultură profundă.
Valori precum ospitalitatea, mândria și rezistența sunt încrustate în identitatea oltenilor. Meşteşugurile tradiţionale, folclor bogat cât şi gastronomia fac din această zonă un tezaur cultural.
Sărbători cu o însemnătate aparte sărbătorite în Oltenia sunt:
“ În Oltenia, tradițiile sunt vii și bogate, reflectând o istorie îndelungată și o cultură profundă.
Valori precum ospitalitatea, mândria și rezistența sunt încrustate în identitatea oltenilor.
De la obiceiurile legate de agricultură și meșteșuguri tradiționale, până la folclorul bogat și gastronomia deosebită, Oltenia este un adevărat tezaur cultural.
Aceste elemente definitorii contribuie la conturarea unei identități puternice și la promovarea unui sentiment de apartenență la această frumoasă regiune a României.
La mulți ani tuturor celor din Oltenia!
Sărbătoriți cu mândrie și bucurie ziua voastră!
Ziua Olteniei este celebrată la fiecare 21 martie care comemorează intrarea în București a revoluționarului Tudor Vladimirescu în fruntea armatei sale de panduri olteni. Tudor începuse revoluția de la 1821 în Oltenia, în 4 februarie 1821, prin proclamația de la Padeș.
La 21 martie 1821 oastea de revoluționari și panduri condusă de Tudor a intrat în București. Sărbătoarea a fost promulgată la 13 aprilie 2017 prin Legea nr.65/2017 și publicată în „Monitorul Oficial”, în aceeași zi.
Anterior, proiectul de stabilire a sărbătorii fusese aprobat deSenatul României la 1 noiembrie 2016 și de Camera Deputaților la 21 martie 2017.
Cei care au propus prima dată sărbătoarea au fost un grup de 27 de deputați și senatori aparținând diferitelor partide politice românești.
Lasă un răspuns