,

Ion Doldurea, primarul municipiul Caracal: “Caracalul este universul meu!”

Ion Doldurea, primarul municipiul Caracal: “Caracalul este universul meu!”
Ion Doldurea, primarul municipiul Caracal: “Caracalul este universul meu!”
Astazi, 17 noiembrie, 2023, se împlinesc 485 de ani de atestare documentară a municipiului Caracal.
Cu această ocazie în municipiul nostru se vor desfăşura mai multe activităţi culturale pentru a marca aşa cum se cuvine istoria acestui oraş.
La ceas aniversar, Ion Doldurea, primarul municipiului Caracal, a ţinut să adreseze un mesaj pe pagina de facebook a domniei-sale în urmă cu câteva minute.
“Orașul in care m-am născut și am ales să trăiesc este o inepuizabilă sursă de bucurie și de amintiri frumoase.
Ziua de azi mă surprinde rememorând din istoria veche a Caracalului.
Sunt 485 de la prima atestare documentară a municipiului nostru, într-un document de la cancelaria Domnitorului Radu Paisie.
Situat în câmpia Romanațiului, Caracalul este însă plin de vestigii care dovedesc locuirea acestui ținut încă din preistorie.
Trecutul acestor locuri și ceea ce orașul nostru oferă astăzi prin patrimoniul cultural și istoric, prin tradiții și prin frumusețea sufletelor caracalenilor mă face să simt că locul meu e aici.
Caracalul este universul meu! #Împreună îl vom așeza pe harta României acolo unde îi este locul, făcând din el un pol regional cultural, asta mi-am propus acum câțiva ani și pentru asta continui să lupt alături de concetățenii mei, iubitori ai acestei cetăți” se arată în comunicat.

Prima atestare documentară a Caracalului, într-un hrisov, datează din 17 noiembrie (XI) 1538.

Situat în câmpia Romanaţiului, Caracalul este plin de vestigii care dovedesc locuirea acestui ținut încă din preistorie. Stau dovadă descoperirile arheologice din vremurile paleoliticului, neoliticului și din epoca bronzului. Se află situat între ruinele castrului roman Romula (com. Resca, la nord de Caracal) și ale cetății Sucidava (Corabia).

În oraș se află ruinele unui turn care a fost atribuit de folclor împăratului roman Caracalla), de la numele căruia ar proveni denumirea orașului. O altă opinie ar fi că numele orașului provine din limba cumană sau peceneagă: “kara kale” adică cetatea neagră.

Moșia Caracalului a făcut parte inițial din imensa avere a familiei Craioveştilor. În 1589, când Mihnea Turcitul a hotărât modul de împărțire al averilor acestei familii, Caracalul a intrat pe seama domnească, creându-se cadrul pentru dezvoltarea urbană. Mihai Viteazul și-a făcut aici o curte domnească și o biserică. Tot Mihai Viteazul a ridicat Caracalul la rang de oraș.

Cea mai veche biserică păstrată din sec. XVI este biserica Domnească Ovidenia ctitorită de domnul Pătraşcu cel Bun, pe care Mihai Viteazul a avut-o ani buni una din reședințe, având o curte de unde își administra cele 23 de moșii din împrejurimi.

În biserica Adormirea Maicii Domnului, ctitorită de familia Jianu, se află înmormântat haiducul Iancu Jianu.

Despre mine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

About Author

Alex Lorel

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua veniam.

Categories