12 recomandări ce trebuiesc respectate pentru evitarea evenimentelor neplăcute în zilele toride
Pe site-ul Primăriei Caracal sunt specificate 12 recomandari pe care cetățenii și agenții economici trebuie să le respecte intocmai pe timpul acestor zile toride de vară.
1. Evitarea deplasărilor şi expunerea la soare, sunt recomandate deplasările în primele ore ale dimineţii sau seara, posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spaţii publice).
2. Consumarea a minim 1,5 – 2 litri de de lichide pe zi, nu prea reci , apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe (soc, muşeţel, urzici), evitarea consumului băuturilor alcoolice sau al celor cu cafeină sau zahăr (carbogazoase, cafea, cola etc.).
3. Consumarea de fructe şi legume (pepene, prune,roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă), mâncarea echilibrată şi variată, insistând pe produsele cu valoare calorică mică.
4. Purtarea unor haine uşoare, răcoroase, mai deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare.
5.Evitaţi alimentele cu conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală, nu consumaţi alcool deoarece vă deshidratează şi vă transformă într-o posibilă victimă a caniculei.
6. Nu lăsaţi niciodată copii singuri/sau animalele de companie singure, în autoturisme.
7. Este interzisă utilizarea focului deschis pe perioada avertizărilor meteorologice de caniculă pentru evitarea apariţiei incendierii miriştilor, lizierelor şi a suprafeţelor pe care se află vegetaţie uscată sau alte resturi vegetale.
8. Nu lăsaţi recipienţii cu substanţe inflamabile sub acţiunea razelor solare.
9. Evitarea aglomeraţiilor, expunerea la soare sau efortul fizic intens între orele 11.00-18.00.
10. Organizatorii de evenimente sportive, culturale, comerciale sunt obligaţi să ia măsurile adecvate, să suspende activităţile dacă se impune, în cazul în care manifestările se desfăşoară în spaţii climatizate necorespunzător.
11. În cazul urgenţelor medicale apelaţi nr. 112 sau medicul de familie, menţineţi legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi), interesându-vă de starea lor de sănătate, oferindu-le asistenţă ori de câte ori au nevoie, cereţi sfatul
medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă manifestat de membrii familiei, persoanele care suferă de diferite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.
12. În cazul în care se impune ameliorarea condiţiilor la locul de muncă se vor adopta măsuri ca: reducerea intensităţii şi a ritmului activităţilor fizice, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite sau ventilate corespunzător.
Lasă un răspuns