,

Festivalul Internațional “Călușul românesc”, ediția a-52-a, de poveste la Caracal. Călușarii din Oporelu, câștigătorii trofeului festivalului

Festivalul Internațional “Călușul românesc”, ediția a-52-a, de poveste la Caracal. Călușarii din Oporelu, câștigătorii trofeului festivalului

Festivalul Internațional “Călușul românesc”, ediția a-52-a, de poveste la Caracal. Călușarii din Oporelu, câștigătorii trofeului festivalului.

Timp de trei zile municipiul Caracal a devenit capitala Călușului Românesc.

Cu o vechime de 52 de ani , călușul la Caracal a prins rădăcini adânc înfipte în pământul strămoșesc al localității și chiar în județul Olt.

Festivalul Internațional “Călușul Românesc”, ediția a-52-a, de la Caracal, o ediție etalon de cum se poate organiza un eveniment de acest gen 

Zeci de trupe de călușari, ansambluri, atât din țară, cât și străinătate au încântat publicul dornic de a vedea un spectacol călușăresc cu obiceiuri și datini din cele mai vechi timpuri.

De asemenea, la Caracal, în ultima zi a festivalului au fost prezenți și cei de la Palatului Copiilor „Adrian Băran” din Slatina, alături de o “ceată” de 400 de călușari și dansatori din județul Olt ce au încântat cu o demonstrație de joc tradițional pe platoul administrativ al Primăriei Caracal.

Foto: ANDI SARBU

Tot ce s-a întâmplat în aceste zile la Caracal poate fi privit ca un etalon pentru mulți de cum se poate organiza un eveniment de acest gen.

Juriul Festivalului “Călușul Românesc”, ediția 52-a, l-a avut la timonă pe Florian Teodorescu, fostul director al Centrului Cultural “Radu Șerban” Caracal.

Juriul nu a avut deloc o misiune ușoară, însă a decis ca trofeul festivalului din cadrul acestei ediții să fie înmânat călușarilor din comuna Oporelu – județul Olt pentru păstrarea tradiției din cele mai vechi timpuri.

Prezenți la Gala Laureaților, Ion Doldurea și Marina Samiee, primarul și viceprimarul municipiului Caracal, alături de juriul festivalului, au înmânat premiile și diplomele aferente fiecărui câștigător în parte, precum și marele trofeu al Festivalului “Călușul Românesc”, ediția a-52-a, Caracal 2023. 

Secțiunea Căluș tradițional:
Premiul I – Dăbuleni jud.Dolj
Premiul II – Giurgița jud.Dolj
Premiul III – Frâncesti jud. Vâlcea
Mențiune – Conțești jud. Teleorman
Secțiunea Cete de Călușari:
Premiul I – Hârsești jud. Argeș
Premiul II – Costești jud. Argeș
Premiul III – Popești jud. Argeș
Mențiune- Bârla jud. Argeș
Ansambluri călușărești
Premiul I – Osica de Jos jud. Olt
Premiul II – Cezieni jud.Olt
Premiul III – Dobrun jud. Olt
Mențiune – GAL “ Câmpia Burnazului” jud.Teleorman.
Ceata de călușari din comuna Oporelu-județul Olt, condusă de vătafii Gheorghe Feraru și Roșu Răzvan, este câștigătoarea trofeului celei de a 52-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor ” Călușul Românesc” organizat în Municipiul Caracal.
Festivalul internațional „Călușul Românesc”, organizat de Primăria și Consiliul Local și Centrul Cultural Municipiul „Radu Șerban” Caracal, s-a desfășurat pe parcursul a trei zile, începând de vineri, 9 iunie 2023.
Au avut loc parade ale portului popular, demonstrații de dans pe Platoul Administrativ din fața Primăriei Caracal, ateliere de dans în Parcul „Constantin Poroineanu”, spectacole-concurs la Teatrul de Vară și simpozionul „Călușul Identitate Românească” – se arată în comunicatul de pe pagina de facebook a Primăriei Caracal.  

 

In continuare vă prezentăm imagini a ceea ce s-a întâmplat la acest eveniment etalon la Gala Laureaților:

FOTO: ANDI SARBU

Despre mine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

About Author

Alex Lorel

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua veniam.

Categories