Marius Căldăraru, consilier în cadrul Direcţiei Minorităţi din cadrul Ministerului Educaţiei, mesaj cu ocazia Zilei Internaţionale a romilor

Marius Căldăraru, consilier în cadrul Direcţiei Minorităţi din cadrul Ministerului Educaţei, mesaj cu ocazia Zilei Internaţionale a romilor.

În România, la data de 8 aprilie se marchează „Sărbătoarea etniei romilor din România”, în urma adoptării de către Parlamentul României a Legii nr. 66 din 22 martie 2006.

Legea prevede celebrarea, în data de 8 aprilie a fiecărui an, a acestei sărbători, precum şi implicarea autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale în organizarea de manifestări publice şi a unor acţiuni social-culturale dedicate acestei zile.

“But bersa anglal! La mulți tuturor rromilor! Zi cu bucirie, speranțe și impliniri!
Ziua internaţională a romilor este sărbătorită anual la 8 aprilie în cinstea recunoaşterii culturii, istoriei şi drepturilor milioanelor de romi din toată lumea, dar şi pentru a atrage atenţia asupra provocărilor de discriminare cu care se confruntă comunităţile de romi din Europa, notează site-ul Centrului european pentru drepturilor romilor” a postat în urmă cu câteva minute  Marius Căldararu pe pagina personală de facebook, consilier în cadrul Direcţiei Minorităţi din cadrul Ministerului Educaţiei.

Romii (uneori scris rromi, cunoscuți și ca țigani) reprezintă un grup etnic răspândit în foarte multe zone geografice, dar mai ales în Europa, cele mai importante grupuri trăind în Europa de Sud-Est, Centrală și de Est, în Turcia, în Peninsula Iberică și în sudul Franței.

Importante comunități de romi trăiesc de asemenea și în America, în special în Brazilia, unde romii au fost deportați de către guvernul portughez în timpul erei coloniale. Migrația etniei rome a făcut ca aceasta să se fi răspândit în istoria mai recentă și în alte zone ale emisferei vestice.

Despre mine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *