,

Ce ascunde TVR? Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind TVR a acționat în justiție TVR, fiindcă refuză să dea informații publice, privind facilitățile acordate liderilor sindicatului de casă!

Ce ascunde TVR? Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind TVR a acționat în justiție TVR, fiindcă refuză să dea informații publice, privind facilitățile acordate liderilor sindicatului de casă!

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind a depus în data de 21 octombrie 2022, la sediul Societății Române de Televiziune, o Reclamație administrativă în baza Legii nr.544/2011, prin care solicită conducerii instituției, să sancționeze persoanele vinovate de refuzul de a pune la dispoziție informațiile publice privind facilitățile acordate unor lideri și foști lideri ai sindicatului SPUSTv, conform comunicatului de presă MediaSind TVR, publicat pe site-ul MediaSind.ro.

Orice persoană are dreptul să solicite şi să obţină de la autorităţile şi instituţiile publice, în condiţiile legii, informaţiile de interes public

În data de 17 octombrie 2022, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind – Filiala MediaSind TVR a acționat în justiție Societatea Română de Televiziune – SRTV pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 544/2001, întrucât a refuzat să pună la dispoziție informațiile publice referitoare la facilitățile acordate unor lideri și foști lideri ai Sindicatului pentru Unitatea TV– SPUSTV, inclusiv pentru nerecuperarea prejudiciului în cuantum de 65.520 lei produs instituției de către această organizație sindicală.

Deși reprezentanții compartimentelor Juridic și Economic au susținut oficial că nu există măsură obligatorie pentru recuperarea prejudiciului de 65.520 lei produs de SPUSTV instituției, Curtea de Conturi a confirmat această decizie printr-o adresă transmisă MediaSind!

Prin urmare, dacă în termen de 10 zile calendaristice reprezentanții TVR nu vor transmite informațiile solicitate, urmează sesizarea instituțiilor abilitate pentru a cerceta mai multe fapte susceptibile de infracțiuni, cum ar fi abuz în serviciu, fals, uz de fals, nesesizarea organelor de cercetare penală de către anumite persoane cu funcții de conducere.

SRTV acordă un singur răspuns, susținând în mod fals că prejudiciul de 65.520 lei nu exista în raportul de folow-up a Curții de Conturi! Această afirmație mincinoasă este însă contrazisă tocmai de către Curtea de Conturi a României care, prin adresa transmisă organizației noastre cu nr. 78478/10.09.2022, prin care am solicitat să ne confirme existența prejudiciului constatat de CCR în cuantum de 65.520 de către organizația sindicală SPUSTV prin neplata chiriei pentru sediu, ne-a comunicat următoarele: „Raportat la obiectul cererii nr 78478/27.09.2022, în urma verificării modului de ducere la îndeplinire a Măsurii II.3 din Decizia nr.11/2017, emisă la Societatea Română de Televiziune (SRTv), s-a constatat că aceasta nu a fost adusă la îndeplinire (conform Raportului de follow-up înregistrat la entitate sub nr. C/6176/16.06.2020).

Pe cale de consecință, potrivit dispozițiilor art.64 din legea nr.94/1992, în anul 2021 au fost sesizate organele de urmărire penală competente”. (amănunte aici: Curtea de Conturi a confirmat că a sesizat Parchetul împotriva conducerii TVR pentru nerecuperarea prejudiciului de 65.520 lei de la sindicatul de casă!)

În acest caz, producătorul general al instituției publice de presă, conform organigramei coordonează întreaga activitate editorială și tehnică a TVR, fiind a doua persoană ca funcție după președintele-director general. Din acest motiv rezultatele delegațiilor plătite din bani publice ale acestuia, reprezintă informații de interes public, atât pentru angajații TVR, membri ai organizației noastre, dar și pentru cetățeni.

De exemplu, este important de aflat, de ce a fost nevoie de patru zile pentru a participa la Ziua Marinei de la Constanța, atât timp cât ceremonia a durat câteva ore. Or, rapoartele de activitate în baza cărora se decontează cheltuielile efectuate în cadrul deplasărilor, prevăd și durata și motivațiile acestora.

Considerăm că prin refuzul conducerii SRTV de a ne transmite toate informaţiile publice solicitate ni s-a încălcat dreptul nostru nepatrimonial prevăzut de art. 6 alin. 1 din Legea 544/2001 (“Orice persoană are dreptul să solicite şi să obţină de la autorităţile şi instituţiile publice, în condiţiile prezentei legi, informaţiile de interes public.”) şi obligaţia corelativă prevazută la art. 6 alin. 2 (“Autorităţile şi instituţiile publice sunt obligate să asigure persoanelor, la cererea acestora, informaţiile de interes public solicitate în scris sau verbal”), a mai declarat în comunicatul de presă, MediaSind TVR.

Despre mine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

About Author

Alex Lorel

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua veniam.

Categories