Un milion de lei de la Consiliul Judeţean Olt pentru municipiul Caracal.
In cadrul primei şedinţe a Consiliului Județean Olt din acest an primăriile din judeţul Olt au primit bani.
Consilierii judeţeni au aprobat repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a cotei de 6% din impozitul pe venit pe anul 2024, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, a programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcționare, pe care unitățile administrativ-teritoriale din județ, în mod justificat, nu le pot finanța din veniturile proprii și din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale.
Suma totală alocată este de 36.829.000 de lei, din care 2,5 milioane de lei pentru cele două municipii ale județului, trei milioane de lei pentru orașe și peste 31,3 milioane de lei pentru comune.
„În ceea ce privește sumele defaclate din cota de 6%, care este alocată consiliului județean pentru echilibrarea bugetelor primăriilor, această sumă de bani a fost împărțită aproape în totalitate (a mai rămas acolo 120.000 de lei care urmăează să vedem ce facem cu ei) primăriilor din judeșul Olt, fiecare comună primind minimum 200.000 de lei, orașele – minim 500.000 de lei, iar cele două municipii, Slatina – un milion cinci sute de mii și Caracal, un milion de lei”, a declarat Marius Oprescu.
Consiliu județean (CJ) este autoritatea administrației publice locale din România, constituită la nivel judeţean, pentru coordonarea activității consiliilor comunale și orășenești, în vederea realizării serviciilor publice de interes județean.
Consiliul județean este compus din consilieri aleși prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat, în condițiile stabilite de Legea privind alegerile locale.
Printre atribuțiile consiliului județean se regăsesc stabilirea impozitelor și taxelor județene, elaborarea programelor de dezvoltare economico-socială și de administrare a teritoriului.
Șeful unui consiliu județean are nevoie de aprobarea consilierilor pentru a iniția negocieri pentru contractarea de împrumuturi și emisiuni de titluri de valoare în numele județului.
Instituțiile consiliului județean și a prefectului au fost înființate în anul 1864. Prin legea de la acel moment, prefectul era comisar al guvernului pe lângă consiliul județean. În această calitate el supraveghea legalitatea actelor adoptate de consiliul județean și de delegația permanentă. Din ianuarie 2006, prefectul și subprefectul fac parte din categoria înalților funcționari publici.
Lasă un răspuns