,

Emil Moţ şi Marius Oprescu, depuneri de coroane de Ziua veteranilor de război

Emil Moţ şi Marius Oprescu, depuneri de coroane de Ziua veteranilor de război

Emil Moţ şi Marius Oprescu, depuneri de coroane de Ziua veteranilor de război.

În fiecare an, la 29 aprilie, este sărbătorită Ziua veteranilor de război, în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României, aceasta fiind instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007.

O zi în care trebuie să ne amintim că pământul românesc e udat cu mult sânge, că fiul cuiva nu s-a mai întors niciodată acasă, pentru ca România să rămână „acasă” pentru milioane de români.

Şi la Slatina, reşedinţa judeţului Olt, această zi, a fost comemorată de oficialităţile judeţene care au depus coroane de flori în cinstea eroilor care au luptat în Războiul de Independenţă din 1877.

“Dragi slătineni, cu ocazia Zilei Veteranilor de Război, am participat la ceremonia de depunere de coroane exprimând respectul nostru pentru jertfa și curajul lor remarcabil”

Astăzi, cu inimile pline de recunoștință și respect, ne oprim pentru a onora curajul și sacrificiul Veteranilor de Război, care au luptat pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României.
Prin devotamentul lor neîntrerupt, acești eroi ne-au apărat valorile și libertățile cu neclintită hotărâre, pentru a asigura un viitor mai bun pentru generațiile următoare.
 Fiecare poveste a lor este un testament al curajului uman și al spiritului de sacrificiu. În această zi, le mulțumim pentru toate sacrificiile lor și promitem să nu uităm niciodată contribuția lor de neprețuit” a declarat Emil Moţ, primarul Slatinei, pe pagina de facebook.

Generațiile care au apărat cu pieptul fiecare centimetru de Românie ne-au predat de mult ștafeta și ne privesc cum ducem mai departe numele țării scăldat în sângele fraților care nu s-au mai întors niciodată la casa și familiile lor.

Această zi aminteşte de data la care, în anul 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de ”veteran de război”, în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostaşilor care au luptat în acest război.

Prin acesta, participanţilor la Războiul de Independenţă li s-au asigurat, pe lângă acest onorant statut, mijloace pentru un trai decent şi diferite înlesniri, în semn de recunoaştere a sacrificiilor lor pe câmpul de luptă.

În cel de-al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi, din care circa 92.000 de militari decedaţi. La data publicării acestui volum, în 2018, mai erau în viaţă aproximativ 8.300 de veterani de război, circa 250 de văduve de război şi în jur de 63.000 de văduve de veterani de război.

 

Despre mine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

About Author

Alex Lorel

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua veniam.

Categories